top of page

Hakkımızda

Gaziantep On-Ar Dar Dokuma & Saçak  2008 yılında Gaziantep de  kurulmuÅŸ ve dokuma sektöründeki geçmiÅŸ yılların tecrübesi ile faaliyetlerine baÅŸlamıştır. 

​

Ana faaliyet konusu dar dokuma, saçak ve örme ürünler olan Gaziantep On-Ar Dar Dokuma & Saçak;  çadır, branda, ambalaj, aksesuar saraç ve halı sektörlerine ürün saÄŸlamaktadır. 2 cm. ile 15 cm. arasında deÄŸiÅŸen geniÅŸliklerde; ÅŸerit, yularlık kolon, palaskalık kolon, çadırlık kolon, tasmalık kolon, sandalyelik kolon, çantalık kolon, akrilik halı saçağı, polyester saçak, polip paspas saçakları, kordon, iskota, hamak ipi  ve çeÅŸitli dolgu malzemeleri üretimi yapmaktadır.

​

KurulduÄŸu günden itibaren uyguladığı; kaliteli üretim, yenilikçilik ile dürüst ticaret ilkeleri çerçevesinde müÅŸteri ve tedarikçilerinin güvenini kazanan Gaziantep On-Ar Dar Dokuma & Saçak, yükselen baÅŸarı grafiÄŸini sürdürmeye kararlıdır.

Makine Parkuru

 

ADET            CÄ°NS VE TEKNÄ°K ÖZELLÄ°KLER

   

  2                   Dar Dokuma Makinesi 4 band (ince iÅŸ)

  1                    Dar Dokuma Makinesi 6 band (ince iÅŸ)

  1                    Dar Dokuma Makinesi 8 band (ince iÅŸ)                       2                    Dar Dokuma Makinesi 2 band (ağır iÅŸ)

  3                    Dar Dokuma Makinesi 4 band (ağır iÅŸ)

 

 3                     Saçak Makinesi 

 

 3                     Ä°skota Halat Örme Makinesi  4 mm

 2                     Ä°skota Halat Örme Makinesi  6 mm

 2                     Ä°skota Halat Örme Makinesi  8 mm

 2                     Ä°skota Halat Örme Makinesi  10 mm

 2                     Ä°skota Halat Örme Makinesi  12 mm

​

 2                     Kendir Halat Örme Makinesi  6 mm

​

  1                     Çözgü Makinesi

  1                     Ä°plik Aktarma Makinesi  

  1                     Ambalaj Makinesi

Ä°letiÅŸim: 0505 860 3737
onartekstil@gmail.com
Tekstilkent mah. 47027 sok. No.2/A
Åžahinbey/Gaziantep
  • Facebook Sosyal Simge
  • YouTube Sosyal Simge
Dar Dokuma Hakkında

 

1-Dar Dokuma GeliÅŸimi:

 

Kolon dokuma denilen dar dokuma jakarlı ve jakarsız dar dokumalar, dar dokuma üretiminin baÅŸlangıcı olarak kabul edilebilir. Bu dar  dokumalar bel baÄŸları, kordon, sandalet, beÅŸikte bebek baÄŸlama, yük taşıma, hayvan yuralı, tasma, ÅŸerit, fitil ve halı saçakları   gibi birçok alanda ihtiyaçları karşılamakta geçmiÅŸte yoÄŸun olarak kullanılmıştır. Günümüzde de örneklerine az da olsa rastlanmaktadır. Enleri dar, boyları oldukça uzun olan ÅŸerit halindeki çözgü yüzlü dokumalara genel olarak “kolon dokuma” denilmektedir. Jakarsız kolon dokuma çözgü ve atkı olarak bilinen iki iplik sisteminin temel oluÅŸturduÄŸu  yer tezgahında dokunan, jakarın yerine gücü çubuÄŸunun kullanıldığı bu çubuk vasıtasıyla açılan ağızlıktan geçirilen, atkı ipliklerinin sıkıştırılmasıyla elde edilen, çözgü yüzlü ÅŸerit halindeki dar dokumalardır. El dokuma tezgahlarının makineleÅŸmesi paralelinde, ilk dar dokuma kumaÅŸ üretiminde bant kurdele ve kolon dokuma olarak seri üretime geçildiÄŸi anlaşılmaktadır. 1600 yıllarında dar dokuma tezgahı birçok kurdele ÅŸeridini aynı anda dokuyabilecek ÅŸekilde geliÅŸtirilerek, 1621’de Hollanda’da “kurdele tezgahı” olarak kullanılmıştır.

​​

Dönem dönem giyim tarihine baktığımızda dar dokuma olarak kurdelelerin yaygın olarak kullanıldığı dikkati çekmektedir. Mısır, Pers (M.Ö. 539-331) ve Barbarlar dönemi, XVI. - XVII. yüzyıllar, kadın ve erkek giysi modellerinin detaylarında, saç süslemelerinde  kurdelelerin iÅŸlevsel ve süsleme amacıyla bolca dar dokumanın kullanıldığı görülmektedir. I. Charles (1625-1649) ve II Charles (1660-1685) döneminde ise bu kullanımların yanı sıra ayakkabı modelleri ve mobilya sektöründe de dar dokumalar kullanılmaya baÅŸlanmıştır (Tizer ve Sapmaz 1965: 8-114). 1870 yıllarına gelindiÄŸinde erkek ve kadın giysi modelleri, ayakkabı, saç ve ÅŸapka da dar dokuma kumaÅŸler baÅŸta iÅŸlevsel ve süsleme amacıyla olmak üzere kullanımı her geçen gün artan bir ÅŸekilde günümüze kadar devam etmiÅŸtir.

​​

Salford’lu John Smith 1844 yılında geliÅŸtirdiÄŸi, günümüzde iÄŸneli tezgah olarak da tanınan dar dokuma tezgahı (British Patent No. 10 347), William Unsworth tarafından 1846’da daha da geliÅŸtirilerek yeni bir patent (British Patent No. 11 148) almıştır. Dokuma makinelerindeki geliÅŸmeler dar dokuma üretimini de etkilemiÅŸ ve makinelerin geliÅŸimine ön ayak olmuÅŸtur. Günümüzde eksantrikli, armürlü ya da jakarlı ağızlık açma sistemi ile çalışan, iÄŸneli ya da mekikli dar dokuma makineleri dar dokuma kumaÅŸ üretiminde kullanılmaktadır.  
          
Hızlı bir büyüme gösteren dar dokuma sektörü günümüzde tarım, hayvancılık, giyim, ev tekstili, endüstriyel, inÅŸaat, sanayii, tıbbi, taşımacılık, koruyucu giysiler, paketleme ve spor malzemeleri gibi birçok alanda dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır. 

​

2-Dar Dokuma Kullanım Alanları:

​

Tarım dar dokumaları: Çiftlik hayvanları, tarlalar ve park alanları gibi girilmesi yasak ya da koruma alanlarında dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Hayvancılık dar dokumaları: BüyükbaÅŸ hayvanlar için yular yapımında ayrıca evcil hayvanlar için tasma yapımında dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Çadır ve branda dar dokumaları: Çadır ve brandaların kenarlarının düzgün olması için dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Çanta dar dokumaları: Çanta sapı ve aksesuarı olarak dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Giyim ve teknik dar dokumalar: Ä°ç giyim; kadın, erkek ve çocuk iç çamaşırı, dış giyim; süsleme, kapama gibi fonksiyonlarda dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Ev tekstili dar dokumalar:Mobilya iç-dış döÅŸemede mukavemet ve süsleme; ev tekstilinde süsleme, kapama ve baÄŸlama gibi fonksiyonlarda dar dokuma kumaÅŸlar  kullanılmaktadır.

Endüstriyel dar dokumalar: Çay ve kahve poÅŸetleri, yangın hortumları, filtrasyon gibi uygulamalarda dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Tıbbi dar dokumalar: Sargı bezleri, yara bantları, yapay damarlarda, ortopedik ürünlerde cırt bant ve elastik ürünler olarak dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Ambalaj dar dokumaları: Taşıtlarda emniyet kemeri, tutunma, taşıma (nakliye araçlarında) ve kaldırma gibi fonksiyonlarda dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Koruyucu dar dokumalar:Güvenlik gerektiren bütün alanlarda madende, askeri ve savunma amaçlı kullanılan giysiler ve ürünler gibi. yüksekte çalışma alanlarında iÅŸ güvenliÄŸi için düÅŸüÅŸ durdurma ve konumlandırma kemerleri; yük ve ağırlık kaldırma kemeri (Bel aÄŸrıları ve disk kaymalarını engeller), yüksekte çalışma baretlerinde çene bağı ve baretlere takılan kafa lambalarında, çalışma gözlüklerinde, yük kaldırma sapanı gibi alanlarda dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Sportif dar dokumalar:Spor faaliyetlerinde çarpma ve kırılmalara karşı koruma, taşıma, tutma gibi fonksiyonlarda dar dokuma kumaÅŸlar kullanılmaktadır.

Halı Saçakları dar dokumaları:Jel taban halıların kenarına tercihe göre akrilik saçak, polyester saçak ve polip saçak dikiminde dar dokuma saçak kumaÅŸları kullamılmaktadır. Özellikle halı saçakları banyo takımlarında paspaslarlar ve yolluklarda sık sık kullanılmaktadır. Tercihe göre düÄŸümlü saçak, çift dügümlü saçak , dügümsüz saçak ve örme saçak kullanılır. Oval halılarda saçak tüm kenara dikilirken yolluklarda sadece karşılıklı iki kenara dikilmektedir.

Seccade Saçak dar dokumaları:Günnümüzde birçok alanda kulanılan saçaklar seccadelerin kenarınada dikilmektedir. DegiÅŸen dokuma sistemlerinden sonra kendinden saçak yerine dar dokuma saçaklar kullanılmaktadır.

Yastık Saçak dar dokumaları:Yastıkların daha estetik ve gösteriÅŸli görüntüye sahip olması için kenarlarına sonradan saçak dikimi yapılmaktadır. 

​

3-Dar Dokuma Sistemi:

​

Ana Gövde:Dar dokuma makinesi sistemlerini üzerinde taşıyan iskelet kısmıdır.

Ana Hareket Mili:Dar dokuma makinelerinde motordan aldığı hareketi diğer kısımlara ileten hareket veren mildir.

Dar dokuma eksantrik sistemi:Dar dokuma makinelerinde eksantrik sistemiyle desen yapımı sekiz zamanlı olarak oluÅŸturulur. Her zaman dilimi bir hareketi gösterir. Dar dokuma makinelerinde  sekiz zamanı geçen desenlerde bakla sistemi kullanılır.

Dar dokuma bakla sistemi:Dar dokuma makinelerinde keÅŸkenlere hareket veren, hangi atkıda hangi keÅŸkenin hareket edeceÄŸini belirleyen sistemdir. Bakla sisteminde hareket on altı zaman diliminde düzenlenir. Sistemde üç deÄŸiÅŸik bakla çeÅŸidi vardır. Bu baklaların yerleÅŸtirilmesine göre desen oluÅŸturulur.Dar dokuma makinelerinde ağızlık açılması, eksantrik ve bakla sistemiyle olduÄŸu gibi jakarlı ağızlık açma sistemleri ile de olmaktadır.

Dokuma Kafası: Dar dokuma makinelerinde atkı iÄŸnesi, yardımcı iÄŸne, dokuma tarağı, kumaÅŸ baskı elemanını üzerinde taşıyan kısımdır. Dokunacak her bant için bir dokuma kafası bulunur. Dokunacak bant geniÅŸliÄŸine ve tezgâh özelliÄŸine göre sayısı deÄŸiÅŸebilir. Genellikle dar dokuma makineleri 4-6-8 bantlı olmaktadır.

KumaÅŸ Çekme Mekanizması: Dar dokuma makinelerinde dokunan kumaşın gerginliÄŸinin saÄŸlandığı ve kumaÅŸ toplama kovalarına yönlendirildiÄŸi kısımdır. Burada yapılan gerginlik ayarı ile kumaşın atkı sıklığı düzenlenir. Dokunan kumaşın cinsine göre alüminyum ya da kauçuk silindirlerden oluÅŸur.

Atkı Verici Sistem: Dar dokuma makinelerinde atkı caÄŸlığına takılan bobinlerden gelen iplik varyatör adı verilen sistemden geçirilir. Varyatörden geçirilen atkı ipliÄŸi örücü orak ucundaki gözden de geçirilerek kumaÅŸa atkı atılması saÄŸlanır.

Kenar Yardımcı Verici Sistem: Kenar oluÅŸumu için yardımcı ipliÄŸin bulunduÄŸu dokumalarda kullanılır. Bobinden gelen iplik, gerginliÄŸin saÄŸlandığı yönlendiricilerden ve dokuma tarağından geçirilerek kumaÅŸa dâhil edilir..

KeÅŸkenler:Dar dokuma makinelerinde keÅŸkenler çözgü ipliÄŸini taşıyan ve armür ya da eksantrik sistemiyle ağızlığın oluÅŸmasını saÄŸlayan kısımdır. KeÅŸkenler hareketlerini bakla ya da eksantriklerden alır. Ağızlık açıldıktan sonra keÅŸkenler eski yerlerine yaylar sayesinde döner.

CaÄŸlık Sistemi: Çözgü ipliklerinin dizildiÄŸi kısımdır. Ä°plikler, caÄŸlığa dizildikten sonra gerginliÄŸi saÄŸlayan ağırlıkların takılı olduÄŸu çubukların altından ya da üstünden geçirilerek arka taraÄŸa doÄŸru yönlendirilir.

Çözgü Kontrol Sistemi: Çözgü ipliklerinin üzerine yerleÅŸtirilen lamelleri taşıyan, çözgü ipliÄŸi koptuÄŸunda tezgâhı durduran sistemdir.

​

Örme Ürünler Hakkında
 
1-Halatların Yapılış Şekilleri
​
Örgü yöntemine göre farklı ceÅŸitleri bulunur.Bunlardan ilki saç örgü halatlarıdır.  Üzerinde dönme dengesi olduÄŸu için gerginlik olmadığı zaman bile geriye dönüp açılmaz. DiÄŸer bir örgü tip ip ise içi boÅŸ örgülü halat iplerdir. Taşıyıcıların yarısı saat yönünde dönerken diÄŸer yarısı saat yönüne ters dönerler ve aynı zamanda bir iç bir dış olacak ÅŸekilde pozisyon alırlar. Merkezdeki boÅŸluk sayesinde diÄŸer iplerden ayırt edilebilirler ancak gergin durumdayken 8 ve 12 kollu örgü iplerin boÅŸlukları yok olur. 8 mm iplere kadar 8 kollu tercih edilirken 12 mm’den itibaren 12 kollu olarak kullanılırlar.
Duble örgülü ve kaplamalı örgülü halatlar ise yaygın olarak kullanılan örgü tip halatlarındandır. Duble örgülü halatlar, bir örgü iç çekirdeÄŸin üzerine yine örgü bir kılıf kaplanmasıyla elde edilirler. Halattaki gerginlik iç ve dış kısım tarafından paylaÅŸtırılır. Duble örgülü halatın bir alt türü olan kaplamalı iplerde ise iç kısım (çekirdek) içi boÅŸ örgü veya 8 kollu örgü yöntemi ile üretilir. Çekirdek kısım asıl yükü taşırken örgü kılıf, halatı dış etki ve aşınmalardan korur. Ä°ç kısım yüksek dayanımlı malzemelerden yapılırken kılıf ise genellikle polyesterdir. Aşırı sürtünme ve kesik dayanımını arttırmak için oldukça kalın tasarlanır.
Örgü tipinde son olarak katı örgülü halatlar bulunur. Endüstride kullanılan içi dolu halatlardır. Tüm halat yapıları içinde en çok yaylanma özelliÄŸi olan halatlardır. Mekanik performanslarındansa yuvarlak ve çekici görünümlü dış yüzeyleri sayesinde tercih edilebilirler.
 
2-Halat ÇeÅŸitleri
 
3 sıra polyester ip, ekonomik fiyatıyla çok tercih edilen bir iptir. Mandar ve iskotalar için kullanılmaktadır.Çift örgülü polyester ip, tasarım ve üretim aÅŸamalarındaki keÅŸiflerle, örgü iç çekirdeÄŸin, örgü dış kılıfla eÅŸit olarak yükü paylaÅŸabileceÄŸi bir ÅŸekilde kullanıma girmiÅŸtir. Polyester çift örgü ip, 3 sıra bükümlü naylon ipe göre daha güçlüdür ama fiyatı da daha fazladır.  Aynı ÅŸekilde çift örgü polyester, 3 sıra polyester ya da tek örgü polyestere göre de daha güçlüdür. Polyester çift örgü ip az esnektir ve elle tutuÅŸu iyidir. Kıvrılmaya ve kıvrım yerlerinden dağılmaya karşı dirençlidir. Mandar ve iskotalar için tercih edilebilen, çok amaçlı kullanılabilen iyi halatlardır.
Tek örgü polyester halat, ayrıca katı-örgü olarak da bilinir, çift örgüye göre daha esnektir, daha ucuzdur ve daha fazla uzama becerisine sahiptir. Güç olarak daha zayıf olsa da, daha dayanıklıdır. Kolay tutuÅŸu ve esneme özelliÄŸinin bu görev için çok önemli olmaması sebebiyle, ana yelken iskotaları için kullanılışlıdırlar.
Bükümlü çekirdekten ve örgü dış kılıftan oluÅŸan polyester ip, iskota ve mandarlar için yaygın olarak tercih edilen iplerdendir. ÖrneÄŸin, çekirdeÄŸi 8 sıra bükümlü ipten, dış kılıfı ise 16 sıra örgüden oluÅŸabilir. Çekirdek gücün çoÄŸunluÄŸunu taşımaktadır. Standart, ince iplikten ve katı bir dış kılıfı vardır. Elle tutuÅŸu kolaydır ve iyi düÄŸüm tutan bir yapısı vardır. UV ışınlarına karşı dayanıklıdır. ÇeÅŸitli renklerde dış kılıflar üretildiÄŸinde ip yığınları içinde belli bir görevdeki ipi belirleyici özelliÄŸi bulunmaktadır.
Bizim ürün yelpazemizde iskota halat ve kendir halatı bulunmaktadır. Ä°skota halat baÄŸlama, çekme ve germe iÅŸlemlerinde kullanılabilir. Kendir halatı ise çocuk atlama ipi, çamaşır ipi ve küçük parçaları baÄŸlamak için kullanılabilir.
​
​
​
​
​
​
​
​
​

        dokumanın sırrı

bottom of page